Zlatibor-Drvengrad-Višegrad

1. dan

Polazak ispred škole u 07.00 Pauza za odmor kod manastira Morače. Nastavak vožnje do Zlatibora. Smještaj u hotel, ručak. Poslijepodne izlet do etno sela Sirogojno. Povratak u hotel. Večera, večernja zabava, noćenje. Kratka pauza za šetnju i upoznavanje grada.

2. dan

Doručak. Nastavak putovanja do Mokre gore, obilazak Drvengrada. Nastavak puta do Višegrada, pauza i obilazak manastira Dobrun. Obilazak grada: Trg palih boraca, obilazak starog mosta, čuvene Ćuprije na Drini i kompleks Andrića grada. Ručak. Slobodno vrijeme za individualno razgledanje. Povratak preko Nikšića, dolazak na mjesto polaska u kasnim večernjim satima.

U cijenu uključeno:

 -Turistički autobus,

 -1 pun pansion na Zlatiboru,

-Ručak u Višegradu,

 -Ulaznice za Drvengrad, Andrićgrad, Sirogojno,

 -Diskoteka,

 -Organizacija i realizacija programa,

 -Osiguranje od posledica nesrećnog slučaja,

-Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja TA Lux tours Budva

Napomena: Program je pravljen za minimum 25 učenika koji plaćaju punu cijenu.

Drvengrad  је  izgrađen na brdu Мećevnik po zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice za potrebe snimanja filma "Život je čudo“. Mećavnik nadvisuje selo Mokra gora i visinski je na  istom nivou sa železničkom stanicom Jatare, kroz koju prolazi pruga uskog koloseka Šarganska osmica.

Andrićgrad je zdanje posvećeno Ivi Andriću, srpskom nobelovcu, sa idejom da spaja neizmirene istorijske periode na našim prostorima, da promoviše turizam, kulturu, umetnost, mir, jednakost među ljudima, rasama i polovima, širi pismenost i plemenitost i spaja i ujedinjuje narode, regione i svijet.

Manastir Dobrun, u izvorima poznat kao Kruševo, nalazi se u živopisnom planinskom kraju na putu Višegrad –Užice , 12 km od Višegrada u klisuri reke Rzav. Posvećen je Blagoveštenju, a podigli su ga župan Pribil i njegovi sinovi Stefan i Petar 1343. god. Ovaj poslednji je,1383.godine, kao monah Jovan, sazidao i živopisao pripratu. Već 1393. godine, kada su Turci prvi put provalili u Bosnu, manastir je stradao. Obnovili su ga despot Stefan Lazarević i kneginja Milica. Negde na granici 18 i 19 veka manastir je opusteo. O nastanku i ranijoj istoriji manastira nema pouzdanih podataka. Zna se da je jedno vrieme bio sedište mitropolije. U svojoj istoriji je mnogo puta uništavan i rekonstruisan . Najveće stradanje manastir je doživeo u toku drugog svjetskog rata, kada su ga Nemci koristili kao skladište oružja, a pri povlačenju 1945. godine digli su ga u vazduh. Obnovljen je 1946. godine. U sklopu manastirskog kompleksa nalazi se Muzej Prvog srpskog ustanka, Galerija, kao i Muzej Mitropolije dabrobosanske.

 Sirogojno je selo u istočnom delu Zlatibora koje se razvilo oko crkve Petra i Pavla koja je podignuta 1821. godine i koja se nalazi pod zaštitom države. U crkvi se nalaze jedinstvena vrata sa duborezom, ikone iz 19. veka, ali se na zidovima ove crkve nalaze ispisana imena poginulih vojnika iz Prvog svetskog rata.

U Sirogojnu se nalazi i poznato etno selo sagradjeno od kuća donetih sa svih strana Zlatibora kako bi se očuvala tradicija Zlatiborskog sela. U ovim kućama možete pogledati eksponate koji su se koristili u svakodnevnom životu jedne porodice.

Neke od kuća su preuredjene za stanovanje, postoji krčma.

Sirogojno je poznato i po svojim vrednim pletiljama koje vunu pretaču u kvalitetne, leperučno radjene džempere koji se prodaju po celoj Evropi.